Gustavsberg

Välkommen till Gustavsberg

Gustavsberg, tidigare stavat Gustafsberg, är en tätort och centralort i Värmdö kommun, 22 kilometer öster om centrala Stockholm. Av Värmdö kommuns cirka 40 000 invånare (2013) bor drygt 11 000 i Gustavsberg.

Gustavsberg ligger längst in i Farstaviken, på den östra delen av Värmdön, angränsande i väst mot Ormingelandet.

I Gustavsberg finns bostadsområdena Höjdhagen, Hästhagen, Munkmora, Lugnet, Björnkärret, Bortre Hästhagen, Holmviksskogen, Ösbydalen och Farsta slott. Strax utanför Gustavsberg i Mörtnäs vid Grisslingefjärden ligger det populära Grisslinge havsbad.

I samband med den större utbyggnaden av Gustavsberg under 1960-talet byggdes även Gustavsbergs vattentorn 1963–1964.

Runda huset byggdes på 1950-talet som ett kommunalhus och inhyser numera kommunbiblioteket. Som namnet antyder är det helt runt och har ett utseende som påminner om en citronpress.

I Gustavsbergs centrum ligger det kommunala badhuset Gustavsbergsbadet.

I Gustavsberg började för över 100 år sedan en unik konsthistoria och porslinstillverkning. En stor del av kulturen finns ännu kvar och historiens vingslag gör sig påmind både här och där. Hit vallfärdar turister från jordens alla hörn för att få en skymt av den miljö som Stig Lindberg, Lisa Larson, Wilhelm Kåge, Karin Björkquist och Tyra Lundgren verkat i. Här finns byggnader kvar från tiden då orten levde upp som en av Sveriges viktigaste bruksorter. Flera av dem Q-märkta.

Gustavsberg

Gustavsberg, Sweden


Gustavsberg, Sweden

Get Directions