Välkommen till Gustavsbergs Porslinsmuseum – ett besöksmål med keramik, form och design i fokus! Utställningarna berättar om Gustavsbergs Porslinsfabriks mer än 170 år långa historia: om föremålen som skapades, om människorna som var verksamma där och om den roll i samhället som fabriken kom att spela.

Den stora Gustavsbergssamlingen, med över 45 000 föremål, tillhör oss alla. Den skänktes av Gustavsbergs Porslinsfabriks tidigare ägare, KF, till svenska staten år 2000 och förvaltas sedan dess av Nationalmuseum. Utställningarna gör nedslag i samlingen och bjuder på såväl nya upptäckter som nostalgi och ögongodis. Bland formgivarna som är representerade finns till exempel Stig Lindberg, Lisa Larson, Wilhelm Kåge, Karin Björquist, Tyra Lundgren, Gunnar G:son Wennerberg och Margareta Hennix.

Här finns både unikt konstgods från olika epoker och en mängd exempel på hushållsporslin. Möt ”klassiker” skapade av fabrikens välkända formgivare, men upptäck också många älskade mönster av mer anonym karaktär, som serviserna Blå Blom och Allmoge. Än idag har de flesta av oss personliga relationer till produkter från Gustavsbergsfabriken. Runt 2000 föremål presenteras utifrån olika teman i färgsprakande scenografi. Du får uppleva allt från studiotillverkat konstgods och prakturnor till välkända serviser och äldre sanitetsprodukter samt föremål av emalj och plast som exempel på den välkända porslinsfabrikens produktion åren 1825–1993.

Välkommen!

 

Gustavsbergs Porslinsmuseum

Gustavsbergs porslinsmuseum, Odelbergs väg, Gustavsberg, Sverige


Gustavsbergs porslinsmuseum, Odelbergs väg, Gustavsberg, Sverige

Get Directions