Välkommen till Ingarö

Ingarö är en ö i Värmdö Kommun i landskapet Uppland i Stockholms län. Ön utgör huvuddelen av Ingarö socken. Ön är drygt 63 km² vilket gör det till Sveriges 16:e största ö. Ingarö har haft bofast befolkning sedan bronsåldern; på ön finns hällristningar. Under de senaste 100 åren har antalet fritidsboende ökat samtidigt som de bofasta under en period minskade i antal. Dock har det skett ett trendbrott i och med att allt fler fritidshus har byggts om till villor och att fler permanentbostäder har byggts. Detta kan förklaras med att nuvarande vägar gör det möjligt att pendla till Stockholm. 1995 bodde cirka 3500 bofasta på ön; 1999 hade detta ökat till ca 4500, det vill säga en ökning med drygt 28% på fyra år. År 2012 var antalet invånare över 9000.

På Ingarö kyrkogård ligger Sveriges första flygare Carl Cederström begravd, även kallad ”Calle flygare” av lokalbefolkningen. ”Calle flygare” har också två vägar i Brunn uppkallade efter sig (Calle flygares väg och Baron Cederströms väg).

På ön finns en golfbana (36 hål) samt en idrottsförening, Ingarö IF, som på 70-talet var en följetong i tv-programmet Sveriges magasin där det utsågs till Sveriges sämsta hockeylag. Vid Återvallssjön ligger Sveriges första nudistbad.

Delar av filmen Sunes sommar från 1993 spelades in på Ingarö, bland annat scener från campingplatsen och tennisplanen. Delar av filmen The Girl With The Dragon Tattoo från 2011, med Daniel craig i huvudrollen, spelades in vid Björkvik på Ingarö.

Ingarö

Ingarö, Sweden


Ingarö, Sweden

Get Directions