svartsö med röda bodar nära vattnet

Svartsö är 1,5 timme båttur från Stockholm

 

I den mellersta delen av Stockholms skärgård ligger Svartsö, en av de större öarna i området. Den är cirka 1 mil lång och 2,5 km bred.

På sommarhalvåret tar det cirka 1,5 timme att åka båt ut från Stockholm till Svartsö. Med båt från Värmdö tar det cirka 40 minuter. Både Waxholmsbåt och Cinderella trafikerar ön.

Längs med landsvägen som sträcker sig både väster/öster och söder/norr ser man öppna jordbrukslandskap och skogsområden. Både flora och fauna bjuder på mycket. Den rara Kungsängsliljan växer på ett undanskymt ställe. Under vår och sommar står ängarna och dikesrenarna i full blomning. I de två stora, klara insjöarna huserar både storlommen och bäver. Rådjuren syns ofta beta och ibland bor det älg på ön.

På Svartsö bor det 65 bofasta, på sommaren ökar antalet till cirka 1000. Dagsturister gästar också ön, så skillnaden på livet här är ganska stor mellan vinter- och sommarhalvåret.

Svartsö skola, som ligger på mitten av ön, har 20 elever och sträcker sig till klass nio. Förskolan har sju barn. Barnen som går här kommer både från Svartsö och från öarna omkring. De barn som bor på andra öar åker skolbåt till skolan och på vintern åker de svävare över isen.

Kulturlivet på Svartsö är högst levande med konstnärer och den idérika hembygdsföreningen. Varje år i juli är det kulturvecka i bygdegården på ön. Under den går familjedagen av stapeln, konstnärer ställer ut sina verk, allt avslutas med hembygdsdagen och den spännande svinrodden.

Svartsö

Svartsö, Sweden


Svartsö, Sweden

Get Directions