naturstig sjöhistoriska stigen på djurö på värmdö sommaräng

Sjöhistoriska stigen – 3 naturstigar med skyltar som berättar om skärgårdens historia

Sjöhistoriska stigen är samlingsnamnet på tre natur- och kulturstigar på Djurö som invigdes sommaren 2013. Stigarna, med sammanlagt 35 skyltar, har anlagts i samarbete med Djurönäsets konferenshotell, Djurö, Möja och Nämdö församling samt Värmdö kommun.

Om stigarna

Längs stigarna finns sammanlagt 35 skyltar som berättar om skärgårdens historia, natur och kultur. Skyltarna är designade av Jan Wahlman och texter och bilder står Katarina Schoerner Carr för.

Eriksbergsskogens 11 skyltar berättar om Djurhamnssvärdet, skogens väsen, träd och djur samt en gammal stenlagd stig. Det finns också en extra skylt, utanför stigen, som berättar om den gamla örlogshamnen.

Klockaruddens 11 skyltar berättar om skeppet Riksvasa, om gamla tiders sjölandskap och farleder. Man får också stifta bekantskap med ruinerna från två torp.

Kyrkuddens 12 skyltar berättar om Djurhamns kapell och religionens roll förr i tiden. Man får också veta en del om tidiga industrier i skärgården, navigation och ett sjunket kalkvrak.

Hitta till stigarna

Sjöhistoriska stigens tre delar är öppna för besök dygnet runt, året runt. Gå en av stigarna, eller alla tre!

Klockaruddens natur- och kulturstig börjar vid Djurönäsets konferenshotell. Parkeringsplatser finns i anslutning till hotellet. Den första skylten finns vid tunneln under Sollenkrokavägen. Stigen är tillgänglig för barnvagn och rullstol. Ett par skyltar fordrar lättare klättring uppför berg.

Kyrkuddens stig börjar vid Djurö kyrka, där man också kan parkera. Bortsett från en kort stig till lusthuset på Kyrkudden är tillgängligheten för barnvagn och rullstol god, även om en del gångar är grusade.

Eriksbergsskogens stig börjar vid vägkorset Sörbyvägen/Eriksbergsvägen. Parkeringsplatser finns vid ICA eller Djurö Hund och Katt och Pizzerian. Därifrån är det en kort promenad till Eriksbergsskogen. Hela stigen bortsett från de 3 sista skyltarna är tillgänglig för barnvagn och rullstol, om man avstår från att ta sig upp till naturrummet. Utanför stigen, på Svinholmen, finns ytterligare en skylt. Dit kan man bara komma gående.

Vill ni ha en guide med på turen så kan Visit Värmdö anordna detta. Maila då info@visitvarmdo.se.

Är ni redo för en vandringsdag så är detta fenomenal avkoppling!

Sjöhistoriska stigen

Djurö, Sverige


Djurö, Sverige

Get Directions