Bra att veta

Det finns vissa saker som kan vara bra att veta innan man ger sig ut i skärgården.

Semaforen

Semafor på Värmdö

Vid varje brygga finns en Semafor som man själv måste markera med så båtarna ser att de ska stanna vid din brygga. Du fäller upp Semaforen genom att dra i den och haka fast den och vrida den åt det håll där båten kommer ifrån så båten ser det. Är det dessutom mörkt behöver du även en ficklampa för att lysa på Semaforen så båten ser att du är på bryggan. Ta ned Semaforen när båten är nära eller framme om du vill undvika missförstånd. Skulle båten missa dig så ring direkt till www.waxholmsbolaget.se så hjälper de dig.

Mobil Semafor

Mobiltelefon med appar – Waholmsbolaget

Du kan om du är sen till bryggan fälla ned Semaforen innan du är på bryggan i din mobil. Ladda ned Waxholmsbolagets app så kan du därifrån markera att Semaforen ska ned. Är du på bryggan innan båten kommit är det ändå bra att fälla ned den riktiga Semaforen för att undvika missförstånd.

Ficklampa

Appar – Ficklampa

Det är bra att ta med en ficklampa då det kan bli riktigt mörkt under höst och vinter och det inte så ofta finns belysning när man tar sig fram. Ficklampan behövs även för att lysa upp Semaforen så att båten ser att du står på bryggan och vill med när det är mörkt. En mobils inbyggda ficklampa fungerar oftast bra eller ladda ned en kraftigare.

Mygg och fästingmedel

Det finns ibland både gott om myggor och fästingar i skärgården. Mygg och fästingmedel är bra att ha med sig för att förhindra bett. Då fästingar kan sprida TBE, en virussjukdom som kan orsaka en inflammation i hjärnan, hjärnhinnorna eller på båda ställena. De flesta som drabbas får lindriga besvär som feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar. För att få det bästa skyddet ska man ändå vaccinera sig. Det kan man göra på vårdcentraler och på de fästingbussar som ambulerar runt innan sommaren. Barn kan vaccineras från 1-års ålder.

Toalettpapper och våtservetter

På vissa öar i skärgården finns endast torrdass och under vissa perioder kan dessa sakna toalettpapper. Rinnande vatten finns i några enstaka fall i närheten varför våtservetter kan vara bra att ta med sig.

Tälta

Tält på Grinda tältplats

Det går bra att tälta ett par nätter på privat mark men om du vill bo längre behöver du fråga markägaren om lov. Var försiktig så att marken inte skadas.

Allemansrätten

I Sverige har vi den fantastiska Allemansrätten som gör att naturen är tillgänglig för alla. Du får vandra nästan överallt men det finns vissa saker att tänka på för att ta hänsyn till djur, mark och respektera tomtgränser i närheten av bostadshus. Ladda ner en broschyr om allemansrätten här >>

Göra upp eld

Eldplats vid vatten

I våra nationalparker och reservat är allemansrätten ibland utökad och ibland begränsad. Ta därför reda på vad som gäller där du är. Man hittar ofta informationen på anslagstavlor i närheten av båtarna.