Resa på och till Värmdö

Då Värmdö består av både öar och fastland tar vi oss fram både till fots med bil, buss, taxi, cykel och båt. Här har vi samlat de länkar ni kan tänkas behöva för att planera er resa och hur och var ni tar er fram under er vistelse på Värmdö.

Res med SL

Gustavsberg Taxi

Båttaxi

Waxholmsbolaget

Trafik och vägar

Trafik på Värmdö - Bilköer

Värmdö är en typisk pendlingskommun. Många kommuninvånare måste på något sätt ta sig in till Stockholmsområdet varje vardag. På helgerna blir trafiken den omvända, då många från andra kommuner besöker sina fritidshus här.

Pågående trafikstörningar

Läs mer om pågående vägarbeten och andra trafikstörningar på kommunens sida för trafikstörningar.

Bussförbindelser

Buss 474 Hemmesta – Åk buss på Värmdö

Värmdö är en av få svenska kommuner som har bussförbindelse till både tunnelbana och skärgårdshamnar. Här finns också en unik blandning av permanent- och fritidsboende, vilket gör att vägarna har många olika kvaliteter, från högt prioriterad motorväg till privata vägsamfälligheter. Mest unik är kanske ändå båttrafiken och de många möjligheter som finns att ta sig fram på vatten.

Res med SL

Gå och Cykla

Barn som cyklar på Värmdö

Karta över våra gång- och cykelvägar

Se en karta över kommunens befintliga gång- och cykelbanor

Cykelguide till utsiktsberg

Förslag på sex utsiktsberg inom 5 km från Gustavsberg, varierande svårighetsgrad.

Cykelguide till utsiktsberg – information och karta (pdf)

Cykelslinga, Farstalandet

En 16 km lång slinga som går längs många av Gustavsbergs sevärdheter, huvudsakligen på Farstalandet. Med undantag av en kortare transportsträcka vid Lemshaga går slingan längs med lugna vägar. Utgår från Gustavsbergs hamn. Passerar både Södersveds bad samt Artipelag, där servering och toaletter finns.

Cykelslinga Farstalandet – infoblad och karta (pdf)

Cykelpasset

Gustavsbergs orienteringsklubb har tagit fram ett cykelpass som består av ett paket med karta och kontrollfrågor. Cykelpasset sträcker sig från norra Lagnö och Aspvik i norr till Beatelund och Södersved i söder.

Läs mer om cykelpasset

Reguljär båttrafik och båttaxi

människor som går på båt på värmdö

Eftersom Värmdö är en skärgårdskommun är båttrafiken omfattande på våra vattenvägar. Från Sollenkroka, Stavsnäs vinterhamn, Boda brygga, Lillsved, Kalvsvik och Björkvik kan du ta dig vidare med reguljära båtar ut till öarna i vår kommun, bland andra Norra och Södra Stavsudda, Möja, Runmarö, Nämdö, Svartsö, Grinda, Harö och Sandhamn. Många reguljära båtturer avgår också från Stockholms innerstad.

Res med Waxholmsbolaget

Båtluffarleden

Båtluffarleden är ett samarbete mellan skärgårdskommunerna och Waxholmsbolaget där kommunerna kompletterar Waxholmsbolagets båtar med roddbåtar mellan vissa öar för att underlätta för besökarna att byta båtlinje. Värmdö kommun ansvarar för roddbåtarna mellan Gällnö och Karklö.

Det finns tre olika båtluffarlinjer, norra, mellesta och södra. För mer information, se Waxholmsbolagets hemsida.

På Waxholmsbolagets biljettkontor i Stavsnäs finns det fristående serviceföretaget Stavsnäs Båttaxi, telefon 08-571 501 00. De erbjuder även chartertrafik.

Mer om att resa i Stockholms skärgård på webbplatsen Stockholm Archipelago.

Egen båt

För på båt mot havets horisont på Värmdö

För dig som har egen båt erbjuder Värmdö en värld av över 10 000 öar att besöka.

I Sollenkroka finns en sommaröppen sjömack med servicebutik, café och en kostnadsfri ramp för sjösättning av mindre båtar.

I Stavsnäs finns en åretruntöppen mack för alla typer av drivmedel. Stavsnäs båtklubbs betongramp kan användas mot en avgift. Nyckel finns hos Stavsnäsmacken.

Sjösättningsramp finns också på Bullandö Marina, där sjösättning kan ske mot avgift.

Värmdö har många båtklubbar, bryggföreningar och privata båtplatser. Under Båtar och båtliv hittar du en sammanställning av större fritidshamnar som finns i kommunen, med uppgift om antalet båtplatser vid varje. Där finns också en förteckning över Värmdö kommuns allmänna gästhamnar, där du har tillgång till färskvatten hela sommaren. Kommunen har också sopmajor både på fastlandet och på öarna.

Tre sugtömningsstationer finns i Värmdö kommun, på Sandhamn, vid Björnö och i Gustavsbergs hamn.